Aktualności

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Dzielnicowi wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży ryb

Data publikacji 19.12.2022

Przed Świętami Bożego Narodzenia dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty w, których sprzedawane są ryby. Wspólnie sprawdzają w jakich warunkach są przetrzymywane oraz , czy pochodzą z legalnego źródła

Zgodnie z tradycją na stole nie może zabraknąć karpia. Dlatego przed Świętami Bożego Narodzenia znacząco wzrasta ich sprzedaż. Ważne, by ryby oferowane do sprzedaży pochodziły z legalnego źródła, a sprzedaż żywego karpia odbywała się zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt.

Dzielnicowi z żarskiej komendy wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży na terenie naszego powiatu .

Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,

  • woda -czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,

  • zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,

  • optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,

  • ryby bez widocznych uszkodzeń -ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Zalecenia Głównego Inspektoratu Weterynarii w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej.

Powrót na górę strony